Kniven på gaflen: Sønderjylland sætter egnsretter på menuen
Kommuner inspireres for tiden af Randers og vil påbyde forskellig lokalhistorisk madkultur i institutionernes menuer. Sønderjylland at blandt andet indført muldvarpeskud.
En rundspørge viser at især i Sønderjylland er man langt fremme med de nye tiltag. Det drejer sig om:
- Rosenkål – serveret som Snysk
- Muldvarpeskud – En sveske anretning
- Skidne æg med spinat
- Knepkager
En repræsentant for det valgte mindretal i Sønderjylland er ikke bange for at tage munden fuld:
– Vi skal ikke træde egnsretterne under mulde af hensyn til alle de københavnerne der nu kommer strømmende med de dersens udflytninger. Vores lokale kultur skal at være fremme i lyset. Det er jo en frihedskamp.
I det øvrige land kommer menuerne til at omfatte:
- Lever serveret som finker i Sydsjælland
- Flæskeæggekage på Tåsinge
- Stegte torskehoveder på Læsø
- Torskebøf i Hirtshals
- Sprutbakkelser på Samsø
Også i udlandet ser man længselsfuldt efter inspiration i det nye nordiske institutionskøkken.
I Tyskland vil man flere steder indføre obligatorisk Currywurst mit Sauerkraut, og i England bliver varmt øl og kogt kød et dagligt tilbud.
I Rom går man skridtet videre og vil påbyde Gnocchi al Gorgonzola til alle turister.
– Man kan ligesågodt først som fortælle dem hvilket stof Italien er gjort af, siger en konsulent i Turistanvisningen, idet hun elegant dribler en gnocchi ind i en kindpose og begynder at bearbejde med den karakteristiske tand-fil-bevægelse.
– FORZA ITALIA!
Velbekomme.